Pomysł na kolację: cheesburgerowe ciasto

Pomysł na kolację cheesburgerowe ciasto
Śniadanie jest zazwyczaj daniem na szybko. Z kolei na obiad czy kolację każdy z nas chce zjeść coś bardziej wymagającego. Nie każdy ma dużo czasu żeby coś przygotować, dlatego dziś przychodzę z świetnym pomysłem na obiad (lub kolację) Jest to pyszne ciasto cheesburgerowe! Wierzcie na słowo - smakuje lepiej niż wygląda - ja w fotografowaniu jedzenia nie jestem dobra!

Ciasto cheesburgerowe ma to do siebie, że robi się je bardzo szybko oraz jest proste. Przyznam również, że nie jest też to drogie danie, a z pewnością najedzą się 4 dorosłe osoby! Samo przygotowanie składników to czas około 20-30 minut, tyle samo co pieczenie. Rezultat? Gotowe danie w godzinę! 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (może być wieprzowe)
  • ketchup 
  • sos do chamburgera 
  • sól, pieprz
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ogórki konserwowe
  • tarty ser ( ok. 250g)

Przygotowanie ciasta cheesburgerowego:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Następnie należy łyżką wymieszać suche składniki. Gdy wymieszamy do miski dolewamy ciepłej (nie gorącej!) wody, kolejnym krokiem jest dodanie oleju jajka oraz drożdży. Kiedy dodamy drożdże musimy wymieszać i uformować kulkę z ciasta. Kiedy to zrobimy odkładamy ciasto do wyrośnięcia ( wystarczy pół godziny, jednak można dłużej) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy oraz dzielimy na dwie części - większą oraz mniejszą. Dno tortownicy smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Większą część ciasta możemy rozwałkować wałkiem i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy. 


Przygotowanie farszu do ciasta cheesburgerowego

Mięso mielone (lub wieprzowe) podsmażamy na patelni aż nabierze kolorów. Do mięsa dokładamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Usmażone mięso przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastem. Mięso zalewamy niedużą ilością ketchupu (lub jak ktoś woli może być koncentrat) i wsypujemy starty ser. Ser zalewamy sosem do chamburgera - ilość według uznania. Na sos kładziemy ogórki konserwowe, następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i kładziemy na wierzch. Oczywiście można dodać również pieczarki oraz pomidory, jednak ja tego nie robię. Można również posmarować górę ciasta roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do180-190 stopni przez 30-35 minut. 


Musicie mi wierzyć na słowo - takie ciasto cheesburgerowe jest świetnym pomysłem na obiad jak i kolację. Moje zdjęcia nie oddają tego jak smaczne to jest, nie jestem dobra w fotografowaniu kuchennych rewolucji - zapomniałam również zrobić zdjęcia jak wszystko prezentuje się w środku. Z pewnością gdy będę robiła jeszcze raz to ciasto to wam pokażę i może następnym razem skuszę! 

Kto z was robił już jakieś podobne danie? Kto spróbuje?

Komentarze

  1. Ciekawa inspiracja kulinarna, ale musiałabym ją przerobić na wersję wegetariańską.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeny, jaki rewelacyjny pomysł :D Podobnie jak komentarz wyżej, też przerobiłabym na wersję wegetariańską, ale pomysł bardzo inspirujący :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy mojej rodzince fajnie sprawdziłoby się jako danie imprezowe. Na pewno każdy by zajadał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Nigdy nie pomyślałabym nawet o takim cieście :) Ja kiedyś zrobiłam muffinki na słono z pieczarkami, serem i kilkoma kawałeczkami wędliny i mogę polecić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję że odwiedziłaś moją stronę, jednak szanujmy się i nie zostawiajmy linków w komentarzu - skutkuje to usunięciem całego komentarza. Zawsze staram się odwiedzać osoby które zostawiły komentarz.

Obserwuj mnie również na instagramie @shikatemeku